• Germany
  • Great Brittain
  • Netherlands

Zoeken


Haveman Groen B.V.
Luttenoever 2a
7707 PS Balkbrug

Telefoon: 0523-657315

Mobiel: 06-27455527

E-mail: info@shiitakekwekerij.nl 

Recepten

 

Recepten met shii-take

Door Marianne Rosenberg

lle recepten zijn voor 4 personen.

SFORMATO MET SHII-TAKE
Shii-takesoufflé

125 g shii-take
1 sjalotje
30 g ham
20 g boter + 20 g boter om vormen in te vetten   
20 g bloem   
2 dl melk
2 eieren   
1 extra eidooier   
 40 g geraspte parmezaanse kaas   
4 timbaalvormpjes   

Verwarm de oven voor op 180°C
Maak eerst de bechamelsaus, smelt de boter en roer de bloem erdoor heen. Blijf goed roeren en laat dit mengsel (= de roux) kort garen op het vuur maar niet kleuren. Laat vervolgens afkoelen.
Snijd het sjalotje fijn. Was de shii-take kort. Snijd deze in dunne plakjes. Snijd de ham in blokjes.
Breng de melk aan de kook en voeg deze aan het bloem/botermengsel toe, dat inmiddels weer op het vuur staat. Goed roeren met een garde tot een glad mengsel is ontstaan (= bechamelsaus). Haal van het vuur en laat weer afkoelen.
Vet de timbaalvormpjes in met boter. Bak de klein gesneden sjalotjes kort, voeg de plakjes shii-take toe en bak deze een paar minuten, breng op smaak met zout en peper.
Scheid het ei, de drie eidooiers kunnen bij de afgekoelde bechamelsaus. Klop het eiwit stijf onder toevoeging van een snufje zout. Breng de bechamelsaus verder op smaak; voeg de geraspte parmezaanse kaas, zout en peper toe. Roer de gebakken shii-take en de ham erdoor. Spatel heel luchtig het opgeklopte eiwit erdoor.
Verdeel de massa over de vier timbaalvormpjes en bak in de oven tot de sformati enigszins gerezen zijn maar ook stevig aanvoelen, dit duurt ongeveer 20 minuten. Laat een paar minuten iets opstijven, stort dan de sformati op de borden.


RISOTTO MET SHII-TAKE

250 g Arboriorijst/risottorijst
6 dl kippebouillon (zelfgemaakt of uit een pot)
20 g gedroogde shii-take, geweekt in warm water
1 sjalotje
50 g boter
geraspte parmezaanse kaas
zout en peper

Breng de bouillon aan de kook en laat hem naast de risottopan staan.
Snijd het sjalotje fijn en doe het in de pan 15 g boter en bak het glazig. Voeg de droge rijst toe en laat deze even bakken zodat alle korrels bedekt zijn met vet.
Voeg wat bouillon toe, blijf ondertussen goed roeren. Als het vocht opgenomen is, voeg dan de geweekte shii-take toe met een deel van het weekvocht. Blijf roeren tot al het vocht weer opgenomen is.
Kook de risotto verder met toevoeging van het benodigde vocht. De risotto is klaar als de rijst zacht is maar nog beet heeft. Dan is er geen vocht meer in de pan. Voeg dan de rest van de boter toe, voor de romigheid, en breng op smaak met zout en peper. Dien direct op met parmezaanse kaas.


HERFSTSALADE MET SHII-TAKE

Salade
200 g verschillende slasoorten (rucola, lollo rosso, kropsla, veldsla)
150 g shii-take
16 verse kastanjes
1 appel (bv Granny Smith)
75 g spekreepjes
olijfolie

Vinaigrette
2 eetlepels sherry-azijn (of gewone wijnazijn)
6 eetlepels olijfolie
mosterd
zout en peper

Rooster de ongepelde kastanjes in een koekepan (zonder boter of olie) totdat ze zwart geblakerd zijn. Laat ze afkoelen.
Was en droog de salade. Was de shii-take, snijd deze in dunne plakjes. Pel de kastanjes. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
Maak de vinaigrette: doe de azijn in een kom, voeg zout, peper en een beetje mosterd toe. Klop de olijfolie erdoor zodat een gebonden saus ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Bak de spekreepjes krokant en laat deze op keukenpapier uitlekken. Bak in hetzelfde vet de shii-take, en zodra deze gaar zijn, voeg dan de kastanjes toe en de appelblokjes. Laat als goed kleuren. Voeg zout en peper toe.
Schep alle ingrediënten door de salade en dien direct op.
Tip: eventueel kunnen de kastanjes vervangen worden door walnoten, deze hoeven niet eerst geroosterd te worden.


ROERGEBAKKEN MIE MET SHII-TAKE EN GARNALEN

12 grote garnalen
1 teentje knoflook
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel Japanse sojasaus (Kikkoman)
200 g mie
1 ui
3 eetlepels zonnebloemolie
150 g shii-take-paddestoelen
100 gr peultjes
bosui
zout en peper

Pel de garnalen (of koop ze gepeld); vermeng ze met de gehakte knoflook, het citroensap en de sojasaus en zet het geheel een half uurtje koel weg.
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het in een zeef uitlekken.
Halveer de ui, snijd hem in smalle partjes en fruit die in een wok in de verhitte olie.
Was de shii-take en snijd de paddestoelen in repen en voeg ze toe.
 Haal de peultjes af, kook deze twee minuten in ruim kokend water, neem ze uit het water, voeg deze toe aan de wok, al omscheppend.
Neem alles even uit de wok.
Bak de garnalen in wat olie op hoog vuur snel goudbruin en neem ze uit de pan.
Schep de rest er weer in, meng de mie erdoor en warm goed door.
Snijd de bosui in dunne ringetjes en meng die op het laatst door het gerecht. Breng op smaak met zout en peper.
Leg er tot slot de garnalen op.


CURRY MET KIPFILET EN SHII-TAKE

2 theelepels olie
1 ui
1 eetlepel verse geraspte gember
1 stengel citroengras
2 eetlepels groene kerriepasta
3 limoenblaadjes
4 kipfilets
6 dl kokosmelk
1 bos koriander
100 g shii-take
zout en peper
 
Bereiding:
Snijd de ui fijn. Haal de buitenste schil van het citroengras af en hak de stengel fijn. Snijd de limoenblaadjes fijn.
Verhit de olie en bak de ui, gember en citroengras aan.
Voeg de kerriepasta en limoenblaadjes toe en bak al roerend nog 2 minuten mee.
Snijd de kipfilet in niet al te kleine stukken. Was de shii-take en snijd deze in plakjes. Doe de kip, kokosmelk en shii-take in de pan en laat nog 20 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de korianderblaadjes toe en serveer met witte rijst.

Webdesign: netfactor